Blåbär

Blåbär är ett ris som växer vilt i en stor del av Europa samt delar av Asien och är en av de vanligaste växterna i Sverige. Blåbär innehåller en rad viktiga mineraler och vitaminer. De innehåller bland annat magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin samt stor mängd C-vitamin. Blåbär innehåller rikligt med antioxidanter, bland annat flavonoider och antocyaner och det är antocyaniner som ge den blåa färgen på bäret. Dessa antioxidanter fungerar som skyddsämnen för våra celler. Antocyanin är en kraftig antioxidant som även kan minska risken för hjärt- och kärlssjukdomar, eftersom de hindrar att fettet oxiderar i blodet (kemisk reaktion). Antocyaninet verkar inflammationshämmande, kolestrolsänkande och kärlvidgande och detta motverkar uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Blåbär innehåller också kalium och magnesium, ämnen som är viktiga för ett fungerande hjärta samt nervsystemet.

Blåbär är känt för att vara bra för ögonhälsan och detta beror på sitt höga innehåll av antocyaniner (antioxidant) som ger den blåa färgen.

Blåbär är också blodsockerstabiliserande då det innehåller fibrer som gör att blodsockret hålls på en jämn nivå. Bäret innehåller pektiner, en polysackarid (kolhydrat) som bildar en geleliknande konsistens i tarmen vilket påverkar vilken hastighet näringsämnen tas upp.