Chlorella

Chlorella Àr en grön sötvattensalg. Den Àr vÀxtrikets mest nÀringsrika vÀxt/alg och den innehÄller mer klorofyll Àn nÄgon annan vÀxt pÄ Jorden. Chlorellan Àr en idealisk föda för mÀnniskan dÄ den innehÄller alla aminosyror, vitaminer och mineraler som kroppen behöver samt de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Chlorella Àr rik pÄ vitamin B2, B6, B12 och E. B- vitaminerna Àr viktiga för vÄr ÀmnesomsÀttning, blodbildning samt för att nervsystemet ska fungera optimalt. Vitamin E och Àven vitamin B2 fungerar som antioxidanter. Höga mineralvÀrden som finns i chlorella Àr framförallt magnesium, fosfor, jÀrn och jod. Magnesium Àr viktigt för vÄra musklers förmÄga till ÄterhÀmtning och jÀrn Àr grundlÀggande för normal blodbildning samt syretransport i blodet.

Chlorella har en knallgrön fÀrg vilken kommer frÄn den höga halten av klorofyll. Klorofyll innehÄller rikligt med antioxidanter som hjÀlper vÄr kropp att skydda sina celler mot oxidativ stress (inre kemisk obalans). Dessutom innehÄller den hÀr algen stora mÀngder av enzymer sÄsom chlorophyllase och pepsin vilka hjÀlper matsmÀltningen. Enzymer har en enorm betydelse för mÄnga kroppsfunktioner.

Chlorella Àr en bra detoxprodukt dÄ den binder och avgiftar alla typer av tungmetaller exempelvis bly, kvicksilver och kadmium frÄn kroppen.

Chlorella Àr en god kÀlla till protein dÄ hela 60% av algen utgörs av detta nÀringsÀmne.  Till skillnad frÄn mÄnga andra vÀxter innehÄller chlorella 18 aminosyror, varav alla nio essentiella aminosyror ingÄr, vilket gör det till ett komplett protein. Protein sÀgs fungera som kroppens byggstenar och bildas av olika blandningar av aminosyror. Vad som skiljer Chlorellans vegetabiliska proteiners uppbyggnad frÄn animaliska proteiner Àr att Chlorellans aminosyror redan Àr spjÀlkade (nedbrutna) och pÄ sÄ vis Àr det enklare för kroppen att ta upp nÀringen. Kött, fisk och Àgg innehÄller sekundÀrt protein.  AlltsÄ, vid konsumtion av dessa animaliska produkter, mÄste kroppen först bryta ned proteinet till aminosyror som kroppen sedan formar till ett nytt protein. En onödig omvÀg att gÄ.

Kort sammanfattning av Chlorellas hÀlsoeffekter:

  • FörstĂ€rker och stimulerar immunförsvaret
  • Avgiftar kroppen genom att avlĂ€gsna tungmetaller
  • BistĂ„r tarmsystemet och förbĂ€ttrar matsmĂ€ltningsfunktionen
  • UnderlĂ€ttar lĂ€kningen av sĂ„r, magsĂ„r och skadade vĂ€vnader
  • Fördröjer Ă„ldrandet och frĂ€mjar möjligheten till ett lĂ„ngt och hĂ€lsosamt liv
  • Skyddar frĂ„n skadliga fria radikaler som skadar cellerna och kan ge upphov till cancer och andra sjukdomar
  • FörbĂ€ttrar problem med blodsocker
  • Eliminerar eller minskar dĂ„lig andedrĂ€kt
  • Förser hjĂ€rtvĂ€vnader med jĂ€rn